Gradina Botanica:Localizata in centrul orasului, in imediata apropiere a Palatului Cotroceni, Gradina Botanica este probabil unul din cele mai frumoase locuri din Bucuresti, incantandu-si vizitatorii cu peste 10.000. de specii de plante: de la arbori inalti pana la cele mai minuscule flori.

Webdesign By Distinctive Works
Prima pagina

Gradina BotanicaAutor: Sebastian Ilie
Publicat la: 29.05.2010


Gradina Botanica Localizata in centrul orasului, in imediata apropiere a Palatului Cotroceni, Gradina Botanica este probabil unul din cele mai frumoase locuri din Bucuresti, incantandu-si vizitatorii cu peste 10.000. de specii de plante: de la arbori inalti pana la cele mai minuscule flori, iar pe langa rolul de a-si delecta vizitatorii, gradina continua sa fie un cadru ideal pentru studiile stiintifice botanice si educarea populatiei infatisand diversitatea lumii vegetale si problemele cu care aceasta se confrunta in interactiunile pe care le are cu omul. O plimbare prin Gradina Botanica devine astfel o calatorie in universul plantelor ce este la fel de instructiva, pe cat este de relaxanta.

Dimitrie Brandza Dupa ce prima gradina botanica, aflata langa Facultatea de Medicina Carol Davilla si terminata in anul 1860, pentru a face loc unui parc destinat exclusiv familei regale, a fost demolata, academicianul si botanistul de exceptie Dimitrie Brandza a depus eforturi consistente pentru a crea un nou spatiu dedicat studiilor si educatiei botanice. Acestea stradanii s-au materializat in cele din urma in 1884 cand au inceput constructiile pe locul actual al gradinii, iar in 1994 gradina a primit numele onorific al celui care s-a luptat pentru existenta ei, fiind numita: Gradina Botanica "Dimitrie Brandza" a Universitatii din Bucuresti. De atunci pana astazi, gradina a trecut prin numeroase momente dificile, primul chiar in anul urmator deschiderii sale, in 1892, fiind confruntata cu inundatiile masive ce au devastat capitala, apoi in Primul Razboi Mondial cand este folosita de trupele germane de ocupatie, in 1932 cand este scoasa de sub administratia Universitatii Bucuresti si transformata intr-un simplu parc, si in 1944 cand este bombardata de avioanele anglo-americane. In 1954, ea revine sub adiministratia Universitatii, si de atunci colectiile de planse si specimene au fost refacute ajungandu-se din nou la numarul atins in perioada timpurie.

Astazi Gradina Botanica se poate mandri cu o suprafata de 17.5 ha, dintre care 0,4 sunt ocupati de o sera ce recreaza conditiile mediului ecuatorial si tropical, cu un muzeu in care sunt expuse cele 500 000 de planse de ierbar precum si animale impaiate specifice mediilor gasite in Romania, si o multitudine de plante din toate genurile existente, ingrijite si adaptate pentru a supravietui si a prospera in climatul temperat continental al Bucurestiului.

Un spatiu verde ideal atat pentru turisti cat si pentru specialisti, Gradina Botanica ramane unul din cele mai vechi "monumente in aer liber" al Bucurestiului, ce continua sa-si incante si sa-si fascineze vizitatorii chiar si dupa ce a trecut mai mult de un secol plin de peripetii de la infiintarea sa. Cu siguranta, este un exemplu ce ne arata ca locurile frumoase pot supravietui in Bucuresti in ciuda tuturor calamitatilor care se pot intampla si a schimbarilor politice ce pot surveni.Etichete: gradina botanica, gradina, botanica, plante, plimbare, ierbar, vegetale, parcuri, Bucuresti, monumente, muzee, obiective turistice, Bucuresti, turul orasului

Va rugam asteptati, se incarca ...Cauta in site:
GoogleFollow miculparis on Twitter


  Newsletter