Berea este fara indoiala bautura favorita a bucurestenilor iar acest lucru se reflecta in cantiatile enorme care se consuma in fiecare zi, in baruri, restaurant si, bineinteles, acasa, cantiate ce se dubleaza in zilele cu meciuri de fotbal. Pe oricat de populara este astazi insa, berea nu a fost intotdeauna atat de apeciata.









Webdesign By Distinctive Works
Prima pagina

Scurta Istorie a Berii in Bucuresti



Autor: Ilie Sebastian
Publicat la: 09.06.2010


Scurta Istorie a Berii in Capitala

Berea este fara indoiala bautura favorita a bucurestenilor iar acest lucru se reflecta in cantiatile enorme care se consuma in fiecare zi, in baruri, restaurant si, bineinteles, acasa, cantiate ce se dubleaza in zilele cu meciuri de fotbal. Pe oricat de populara este astazi insa, berea nu a fost intotdeauna atat de apeciata.


Daca in Moldova, licoarea era cunoscuta si apreciata inca de pe vremea lui Alexandru cel Bun, in Tara Romaneasca ea a fost mereu privita ca o bautura inferioara pe care numai cersetorii si argatii ar fi baut-o. Prima fabrica de bere din capitala a aparut astfel, de abia in anul 1806. Detinuta de un nobil german pe nume Johann Kube, fabrica producea bere doar pentru uzul europenilor aflati in Bucuresti cu afaceri sau in misinuni diplomatice. Mostenita in 1815 de un alt membru al familiei Kube, afacerea intra in scurt timp in atentia domniei care impune asupra sa taxe severe si numeroase obligatii, printre care este interzisa folosirea graului, orzului, meiului si porumbului "fiind aceste bucate pentru hrana norodului", iar dintre celelalte "numai bucate proaste si stricate". La aceste dificultati s-a adaugat si competitia fabricii partial legala a francezului George Krebs (Creptu pentru romani). In ciuda acestui inceput demoralizant, berea a reusit cumva sa se strecoare in vietile orasenilor, cel mai probabil datorita influentelor occidentale ce s-au facut din ce in ce mai simtite datorita calatoriilor din ce in ce mai numeroase intreprinse de boierii si intelectualii romani. Spre sfarsitul secolului XIX, berea devenise deja o bautura populara fiind preferata in locul bauturilor spirtoase, al caror pret era mult mai ridicat. De altfel in aceasta perioada sunt construite cele patru mari fabrici de bere ale Bucurestiului: Oppler, Gib, Luther si Bragadiru, ce au continuat sa opereze pentru mult timp.


Astazi, intr-o zi calduroasa si prafuita a capitalei, ne pare greu de crezut cum bucurestenii au putut trai atat de mult timp fara un pahar de bere langa ei, undeva la umbra.




Etichete: Bucuresti, bere, fabrica de bere, bere in Bucuresti, istorie, istoria Bucurestiului



Cauta in site:
Google



Follow miculparis on Twitter


  Newsletter