Una din personalitatile marcante in domeniul medicinei este Dr. Carol Davila. Este cunoscut mai ales pentru faptul ca actuala Facultate de Medicina din Bucuresti ii poarta numele. Dar e suficienta aceasta informatie pentru a avea o viziune de ansamblu a realizarilor ce s-au consemnat de-a lungul anilor in medicina ?

Webdesign By Distinctive Works
Prima pagina

Carol DavilaAutor: Claudia Ivan
Publicat la: 28.10.2003


Carol Davila

Una din personalitatile marcante in domeniul medicinei este Dr. Carol Davila. Este cunoscut mai ales pentru faptul ca actuala Universitatea de Medicina si Farmacie din Bucuresti ii poarta numele. Dar e suficienta aceasta informatie pentru a avea o viziune de ansamblu a realizarilor ce s-au consemnat de-a lungul anilor in medicina ?

Astfel, Carol Davila este cunoscut ca fiind medic roman de origine franceza. Inainte de a ajunge in Romania si a pune in aplicare cunostintele solide in medicina, acesta trece prin mai multe etape. Prin urmare, Carol Davila lucreaza, o perioada de timp, ca practicant-farmacist la Nantes si Agers (Franta). Dupa propriile afirmatii: "Daca am dobandit oarecare experinta in manipularile chimice, este pentru ca am debutat prin a invata a spala sticlele" descoperim caracterul puternic, vointa si setea de cunoastere ale acestuia.

Printre primele realizari ale sale merita mentionata contributia la combaterea unei epidemii de holera din 1849, dobandind medalia de argint pentru "zelul si devotamentul sau".

In 1853 se implica in reorganizarea Spitalului Ostirii de la Mihai Voda impreuna cu farmacia, iar in 1855 infiinteaza in Bucuresti o scoala de mica chirurgie.

In 1855, Carol Davila viziteaza asezarile Calimanesti, Caciulata si Cozia, ramanand uimit de frumusetea privelistilor, dar mai ales de bogatia izvoarelor minerale. Prin urmare, impreuna cu o echipa de specialisti, Davila a inceput studiul apelor curative din zona, recomandandu-le imparatului Napoleon al III-lea, care suferea de rinichi.

Trebuie retinut si ca organizator al Serviciului sanitar militar - inspector general in timpul razboiului de independenta - si al ocrotirii sanatatii publice. A pus bazele invatamantului medical din tara noastra, alaturi de Nicolae Kretzulescu, infiintand, in 1857, Scoala Nationala de Medicina si Farmacie. Si tot acum, Carol Davila fundamenteaza primele instructiuni oficiale pentru apararea sanatatii muncitorilor din fabrici si ateliere, precum si organizarea primelor arondismente sanitare din tara.

Gradina Botanica din Bucuresti a fost infiintata in 1860, din initiativa doctorului Carol Davila, pe langa Facultatea de Medicina. Intentiile crearii acestei gradini aveau scop atat didactic - instruirea elevilor Scolii Nationale de Medicina si Farmacie - cat si economic - aprovizionarea cu plante proaspete a farmaciilor.

Experimentata in epidemia de holera ce aparuse in tabara turceasca de la Dunare, tinctura Dr. Davila ("antiholerica") s-a bucurat, timp de un secol, de o mare popularitate. Interesante sunt ingredientele din care este compusa tinctura: ulei de menta, tinctura de opiu compusa, extract de scortisoara si revent - toate cu rol calmant.

Construit initial (1862) in casa sotiei sale, Ana Davila, micul orfelinat de fete de pe Dealul Cotrocenilor, astazi Sos. Panduri nr. 90-92, se muta intr-un edificiu nou, construit special la initiativa sotiei domnitorului, Elena Cuza. Director al Eforiei Spitalelor Civile, Dr. Davila primeste in administratie, in anul 1865, Azilul de copii orfani, infiintat in urma exproprierii terenului detinut de el si sotie. Trecand din 1881 sub administratia Ministerului Instructiunii Publice si Cultelor, Azilul este desfiintat in 1948, urmand sa functioneze aici Institutul Pedagogic, enele sectii ale Universitatii din Bucuresti, iar in prezent Institutul de Cercetari pentru Epurarea Apelor Reziduale.

Avand in vedere complexitatea activitatii intreprinse de Dr. carol Davila, au luat fiinta in tara noastra o serie de societati stiintifice: "Societatea medicala" (1857), "Societatea de cruce rosie" (1876), "Societatea stiintelor naturale" (1876), precum si doua reviste medicale: "Monitorul medical" (1862) si "Gazeta medicala" (1865).

Opere principale: Profilaxia sifilisului (1853), Aerul atmosferic (1871).Etichete: Carol Davila, doctor, Davila, personalitati, personalitati Bucuresti, Bucuresti, facultatea, medicina
Cauta in site:
GoogleFollow miculparis on Twitter


  Newsletter