Medic ceh nascut la Horice si-a format pregatirea stiintifica la Viena. El este cel care a realizat primele infaptuiri in domeniul igienei stiitifice.

Webdesign By Distinctive Works
Prima pagina

Iacob FelixAutor: Claudia Ivan
Publicat la:


Iacob Felix

Medic ceh nascut la Horice si-a format pregatirea stiintifica la Viena. El este cel care a realizat primele infaptuiri in domeniul igienei stiitifice.

Chemat la Bucuresti in 1860 la initiativa dr-ului Carol Davila, devine profesor de igiena la Scoala nationala de medicina, aceasta transformandu-se ulterior in facultate, iar Iacob Felix urmand sa fie titular la catedra de igiena. A studiat, alaturi de Marcovici Al., epidemia de tifos exantematic si de febra recurenta la Petersburg(1865).

Pentru meritele stiintifice, Academia Romana il numeste in 1879 membru al sectiei de stiinte. Ocupa functia de director al Serviciului Sanitar reusind astfel sa reglementeze problema alienatilor, a combaterii conjuctivitei granuloase, sa organizeze eficient ierarhia sanitara, sa introduca cele dintai masuri de igiena a muncii; de asemenea, are grija de reglementarea controlului alimentar si al farmaciilor si isi atinteste privirile si asupra serviciului veterinar. Una dintre cele mai mari izbanzi a fost combaterea cu success a epidemiei de holera din anul 1893.

Ca si profesor, Felix I. da invatamantului o baza solida stiintei igienei. Cercetator original, unul dintre cei dintai medici invatati din Romania, care, prin lucrarile sale scrise in limbi straine, prin participarea la numeroasele congrese si conferinte internationale, a facut cunoscuta miscarea stiintifica romaneasca si a adus aportul competent al Romaniei in solutionarea problemelor mari de sanatate publica.

A fost un savant progresist al epocii de tranzitie in medicina romaneasca punand bazele stiintei igienei in tara noastra. El a elaborat primele lucrari vaste de documentare asupra inceputurilor si dezvoltarii medicinei romanesti.

Opere principale:

Geografia medicala a Romaniei din 1892 este rodul unor studii urmarite perseverant de-a lungul deceniilor.

Igiena publica din 1870 este primul tratat romanesc oferit ca material didactic studentilor, fiind valoros mai ales prin referintele la realitatile din tara noastra; al doilea volum apare in 1888.

Studiile despre Istoria igienei in Romania se constituie in carti de capatai pentru cei ce vor sa aprofundeze aceasta latura a medicinei.

in cartea sa, Medicul poporului se ocupa intens de problemele sanitare ale muncitorimii si taranimii muncitoare, de bolile meseriasilor si de conditiile in care ei muncesc.Etichete: Iacob Felix, Felix, personalitati, bucuresteni, BucurestiCauta in site:
GoogleFollow miculparis on Twitter


  Newsletter