Nu a trecut mult timp si Gion a devenit celebru, in anii '30 o reclama spunea "Cel mai bun Diseur Gion, Pe cele mai bune placi, Odeon" si se gasea pe pe tramvaie si pe chioscurile de reclama.

Webdesign By Distinctive Works

  Gion - "cel mai bun diseur"Autor: Familia Ionescu, NY
Publicat la: 2009


Gion, cel mai bun diseur Gheorghe Ionescu (Gion) s-a nascut in Bucuresti la 23 februarie 1909. Parintii lui, Ioan si Maria Ionescu au avut 3 copii: Elena (n. 1905), Ecaterina (n. 1907) si Gheorghe (n. 1909). Au trait in Bucuresti in casa construita de tatal lor pe strada Sirenelor, nr. 71 pe dealul Spirii. Domnul Ioan Ionescu era poreclit "Ioan Ioneascu Trei Mustati" si a fost Sef de Vama pe Calea Rahovei in anii 1920 - 1930.

Familia l-a indreptat pe Gion catre Facultatea de Medicina, dar dupa prima autopsie la care a lesinat, Gion si-a vindut cartile de medicina si a cumparat un set de tobe si un frac. Muzica l-a atras de tinar, dar familia nu stia nimic despre schimbarea in viata lui.

Intr-una din serile cind cinta la barul de noapte "Racarul" (?), mama, Maria Ionescu, a fost adusa de prieteni sa-si descopere propriul copil pe scena. Maria a lesinat cind l-a vazut pe fiul ei cintind si a facut o "scena" nedorita de Gion.

A fi cintaret in acele vremuri era o palma grea pentru familie care adopta credintele contemporane . Nu era considerat "de calitate" sa fi pe scena sub orice forma, Gion insa a insistat si a urmat muzica impotriva dorintelor familiei.

Nu a trecut mult timp si Gion a devenit celebru, in anii '30 o reclama spunea "Cel mai bun Diseur Gion, Pe cele mai bune placi, Odeon" si se gasea pe pe tramvaie si pe chioscurile de reclama. Cazinoul de la Sinaia, Carmen Silva in Eforie, Terasa Otetelisanu in Bucuresti si multe alte cunoscute cafenele si bodegi din vreme erau locurile unde Gion delecta publicul cu vocea lui calda, distinsa si naturala. Vioara si contrabasul erau instrumentele lui preferate si vocea era adevaratul lui talent.

Nenumarate inregistrari peste hotare, in Germania si Suedia, i-au adus multa popularitate si un venit bun in acei ani de dinainte de razboi. "Vecina Mea de vis-a-vis" unul din citecele cu care Gion s-a consacrat are o semnificatie deosebita. Vecina lui de vis a vis, Marietta, a devenit sotia lui in 1946, i-a daruit doi copii si l-a iubit restul vietii. Omul de scena si muzica lui a atras-o, dar persoana, caracterul, intelectul si bunatatea lui sufleteasca au cucerit-o intr-adevar.

Inca se spune ca Gion a fost cel mai bun interpret al piesei "Adio Doamna". Alte cintece inregistarte de Gion au fost: "Inima-i un telefon", "Tu esti totul pentru mine", "Vreau sa-mi cinti din Vioara", " Iarta-ma", "Vei minti si tu", "Nu cred ", "Gindeste-te la mine" , "Da-mi iarasi gura ta".

Odata cu intrarea Romaniei in razboi si schimbarile imediat dupa razboi, viata s-a schimbat total si pentru Gion. Fiind cunoscut in cele mai inalte cercuri si avind legaturi chiar si in Casa Regala, odata cu venirea comunistilor la putere, Gion a fost arestat si trimis la Canal si la Fagaras in anii 1949 - 1955. In aceste lagarele de munca, formate dupa modelul sovietic pentru a distruge intelectualitatea romana dinainte de razboi, Gion a cunoscut multi nevinovati care ii impartasau soarta.

Fara a fi condamnat, fara nici o explicatie decit: "De ce esti aici? Stii tu de ce esti aici", bataile urmau intrebarii: "Tu sa ne spui de ce esti aici!".
Gion a supravietuit cu greu acestor ani de lagar, multi detinuti au murit, dar Gion a scapat cu viata. A iesit din detentie in 1955, la 46 de ani, firav si bolnav, avind numai 45 kg. greutate si mutilat la fata, cu infectii oribile.
Fara sa stie nimic despre sotia si fiica lui, Gion s-a intors acasa dupa citeva zile in Jilava unde a fost "convins" ca daca va vorbi vreodata despre unde a fost si cum a fost, - nu ii va fi bine: "Nu vorbesti cu nimeni si daca te intilnesti cu cineva de aici - te faci ca nu ii cunosti si nu vorbesti deloc." Cariera si popularitatea lui pe scena a fost intrerupta definitiv. Nici un fost detinut politic nu va fi altceva decit un "inamic al poporului" si nici vorba de a fi adorat de cineva in noua societate. Iar Gion a fost un cantaret care nu a stiut si nu a putut sa "cinte" cum au vrut comunistii.

Gion insa a continuat sa isi cante cintecele lui in multe restaurante din Bucuresti si pe Litoral din 1960 pina in 1978. Este adevarat mult mai obscur decit inainte de razboi, dar apreciat nu numai de generatia lui, dar si de tinerii iubitori de romante si stilul cafe concert.
De la Zori de Zi,  Pescarus, Bordei, Feroviar, Cinci Lei, Unirea, la Cazinoul de la Mamaia si Satul de Vacanta din Neptun, in toti acesti ani era mult dorit, apreciat si a cintat la numeroase evenimente private, nunti, botezuri si petreceri.

Frecvent la "Bursa Muzicienilor" de la Podul Izvor, in ani '60 si '70, Gion alegea instrumentisti, talente necunoscute, capabili sa cinte inpreuna in orchestre ad-hoc, conduse de dinsul. Pe litoral, Gion delecta turistii de peste hotare. Fluent in franceza si germana, aducea lacrimi in ochii turistilor straini, cintindu-le in limba lor melodii cunoscute si nemuritoare, uimindu-i cu sarmul lui personal, cu cunostintele lui muzicale, si mai ales cu vocea lui deosebita. Gion era fericit pe scena si fericit ca putea sa asigure o viata linistita pentru familia lui.

In 1979 Gion a decis ca America va oferi o viata mai buna copiilor lui si la virsta de 70 de ani impreuna cu sotia lui, au fugit la Viena intr-o excursie pe Dunare. Era aproape convins ca nu i se va aproba viza de turist, ca un fost detinut politic, dar a trebuit sa incerce. Trecusera multi ani au si comunistii au uitasera de el. Vestea ca pasaportul a fost aprobat, a fost asa o mare surpriza incat Gion a facut prima comotie cerbrala.
Dar s-a pus din nou pe piciaore, destul de repede si a plecat la Viena cu 50 de dolari, hainele de pe el si cu sotia la brat. A cintat chiar si pe vaporul care i-a adus libertatea.

La Viena, pe baza istoriei lui, au fost primiti si aprobati pentru azil politic. Prieteni si necunoscuti i-au ajutat sa ajunga la New York dupa o scurta perioada.
A lasat totul, casa si copiii si a fugit intr-o tara straina fara sa stie daca o sa - si mai vada copiii vreodata. Dar nimeni nu il mai vizita sa-l interogeze si somnul era linist intr-o tara libera. Familia s-a reunit in 1981 odata cu venirea copiilor in USA.
In primii ani la New York, chiar la o virsta inaintata, vocea lui a rezonat si aici la citeva restaurante Romanesti. Gion a trait in Manhattan, aproape de Carnegie Hall si Lincoln Center, unde s-a delectat cu muzica si cultura pina in 1999, octombrie 17.
Gion a fost supravietuit de Marieta Ionescu, sotie, Caterina Ionescu si Mihai Ionescu, copii si de Michael, Georgia Marie si Katie Ionescu, nepoti.

A trait ultimi 20 de ani ai vietii lui un om liber si bucuros ca a reusit sa ofere familiei o viata noua. Gion, a avut o viata plina, dragoste pentru familie, dragoste pentru Marieta copii si nepoti,  dragoste pentru muzica, dragostea iubitorilor muzicii lui, dar si o viata traita in frica si lipsuri in ultimii 30 de ani in Romania.

Cind era intrebat, Gion spunea: "Sa fi ramas la Berlin sau in Suedia in tinerete? Nu, Bucurestiul era mult mai frumos, viata era mult mai buna si bogata in Romania - Cine ar fi crezut ca comunisti vor distruge asa o tara." Gion a fost primit si la Curtea Suediei odata, dar inima lui era in Bucuresti.

Cum ar fi fost viata lui ca artist in America din anii '30? Ar fi avut competitie mare dl. Frank Sinatra? Viata lui Gion a fost numai una din milioanele de vieti schimbate si distruse de catre evenimentele dupa razboi din Romania.
Imediat dupa plecarea lui Gion din Romania Electrocord a publicat din nou discuri si CD-uri copie dupa placile inregistrate la Berlin in anii '30. Aceleasi sint si acum pe piata ca inca o mare nedreptate pentru ca Gion nu a mai putut profita dupa talentul si munca lui.

Vocea lui insa ramine nemuritoare, diverse site-uri pe internet chiar si "YouTube" ofera sansa sa ii auzim vocea lui Gion peste ani. Toata viata a vrut sa fie intre lume, in mijlocul familiei, alaturi de prieteni si cei dragi. Si-a iubit publicul si muzica. Dupa inima lui, dorinta i s-a indeplinit.

Etichete: Gion, Gheorghe Ionescu, cafe concert, "Inima-i un telefon", "Tu esti totul pentru mine", "Vreau sa-mi cinti din Vioara", interpret, cantaretCauta in site:
GoogleFollow miculparis on Twitter


  Newsletter