Resurse - Carti. Reviste. Albume de fotografie si arta.

Webdesign By Distinctive Works

Resurse - Carti. Reviste. Albume de fotografie si arta.


Craii de Curtea-Veche
Autor: Mateiu Ion Caragiale
Craii de Curtea-Veche Considerata a fi singura mare capodopera a lui Mateiu Caragiale, fiul nelegitim al arhicunoscutului dramaturg Ion Luca Caragiale, "Craii de Curtea-Veche" este un roman a carui realizare a necesitat 20 de ani din viata autorului. Despre el s-au spus multe: de la simbolistica de care este incarcat, la constructia personajelor, insa un aspect cateodata neglijat de critica este acela ca romanul realizeaza cel mai complet si frumos tablou al Bucurestiului din literatura romana de pana acum.
Vietile a trei boieri pe cat se poate de diferiti, dar uniti prin petreceri si peregrinari comune si anume: Pantazi, Pasadia si Pirgu, se desfasoara formand un fir aurit pe care daca-l vom urma, vom trece prin tot ce insemna Bucurestiul la sfarsitul secolului al XIX-lea. Mahalale, parcuri pline de arome arboricole, strazi ticsite de praf, case boieresti, piete si taverne fetide ne sunt dezvaluite in intreaga lor frumusete sau grotesc, impreuna cu oamenii ce le completeaza prin prezenta lor simtita mai mult sau mai putin pregnant.
Poate ca veti spune ca nu va intereseaza descrierile, cu atat mai putin cu cat acestea au ca justificare povestea destul de subtire, insa va inselati, caci gravurile facute cu atata pricepere de autor nu sunt niste imagini statice ce se rezuma la o enumerare amanuntita si obositoare a unor detalii. Mostrele din Bucuresti sunt prezentate ca niste trairi personale, in care fiecarui detaliu ii este asociata o emotie transmisa cu fidelitate si adaugata aerului de epoca trecuta. O gradina nu este doar o gramada de plante aranjate frumos ci este locul in care poti sa visezi, in care trecutul si viitorul se pot amesteca si ajunge mai departe printre parfumurile subtile si zgomotele misterioase ale naturii.
Acest fel nou de a contura un oras este ceea ce face romanul captivant chiar si pentru un cititor de astazi, trecut prin realism magic, post-modernism si satul de clisee si conventii, si reda cel mai bine spiritul Bucurestiului de atunci, Bucurestiul care tocmai isi primise titlui de "Micul Paris".
Asa ca, daca vreti sa vedeti ce i-a determinat vreodata pe bucuresteni sa se considere "parizieni" apucati-va de citit. Pentru multi cititori obisnuiti sa citeasca numai aparitiile noi va fi cu siguranta una din putinele carti vechi care chiar "au meritat". O puteti gasi la numeroase edituri la preturi decente, iar daca nu doriti sa dati bani si nu aveti nimica cu cititul pe calculator o puteti gasi integral pe wikisource, la link-ul de mai jos
Textul din WikiSource O versiune PDF Pe hartie de la Nemira Carte audio de la Humanitas Detalii despre filmul cu acelasi nume al lui Mircea Veroiu


CETATEA LUI BUCUR. VERSURI
Autor: Stefan Baciu
An aparitie: 2006 - aprilie
Editura: Humanitas
CETATEA LUI BUCUR. VERSURI Un student la Drept sosit din Brasov, poet care primise la 17 ani Premiul Fundatiilor Regale pentru debut, publica in 1940 Cetatea lui Bucur. E o carte cu flash-uri poetice de o tandra ironie, care contureaza una dintre cele mai veridice imagini ale Bucurestiului interbelic. Strandurile si librariile, Mosii, Calea Victoriei, periferia, Gara de Nord, anticarii, oltenii, flasnetarii, Nestor si Capsa, lustragiii si floraresele, Cismigiul, Universitatea cu Profesorul Vianu, cersetorii, casele boieresti si block-hausurile au, toate, in carte, cate o secventa care palpita de viata, de voci, de culori, de miscare si, desigur, de lirism. Un oras balcanic si occidental, cu fiorul lui tragic si rasul lui vesel, si un volum de o izbitoare originalitate, care incepe cu o provocare: "Cat te urasc, orasul meu iubit".


13-15 IUNIE 1990. REALITATEA UNEI PUTERI NEOCOMUNISTE
Autor: Mihnea Berindei, Ariadna Combes, Anne Planche
An aparitie: aprilie, 2006
Editura: Humanitas
13-15 IUNIE 1990. REALITATEA UNEI PUTERI NEOCOMUNISTE Cei cincisprezece ani scursi de la mineriada din iunie 1990 nu au adus decat putine elemente noi, dezvaluite de presa in primele luni ale anului 2005, cu ocazia redeschiderii dosarului de catre justitie. Retinem astfel confirmarea implicarii Guvernului si a conducerii FSN in mobilizarea detasamentelor muncitoresti pe 13 iunie sau a utilizarii munitiilor de razboi de catre unitati ale armatei in noaptea de 13-14 iunie. Pentru moment, justitia pare in sfarsit sa se intereseze cu seriozitate de stabilirea responsabilitatilor pentru traumatismul provocat societatii romanesti de mineriada din 1990. Sunt deja puse sub invinuire 34 de persoane, in frunte cu fostul presedinte Ion Iliescu. Dar, in asteptarea verdictului eventual al justitiei si al celui ineluctabil al istoriei, cartea de fata poate inca contribui la o salutara aducere-aminte. Mihnea Berindei


Steak de ton rosu sau fasole batuta? ghid insolit cu 33 de restaurante bucurestene
Autor: Sanda Nitescu
An aparitie: 2004
Editura: Humanitas Practic
Steak de ton rosu sau fasole batuta? ghid insolit cu 33 de restaurante bucurestene Daca stati asta-seara acasa, cititi acest ghid ca pe o nuvela despre misterele locurilor de desfatare culinara din capitala, cu personaje clienti si chelneri. Daca iesiti sa mancati in oras, folositi-l ca pe o sursa de inspiratie de mare incredere. Orice varianta ati alege, sunteti scutiti de dezamagiri: si daca optati pentru literatura, deoarece paginile Sandei Nitescu <<ti se topesc in gura>>, si daca optati pentru o cina in oras deoarece veti sti unde sa mergeti ca sa va cada bine (ca sa nu va cada greu) mancarea, decorul si pretul. In ambele cazuri, cea mai potrivita urare pe care v-o pot face este Pofta buna!


Bucuresti - ghid turistic,istoric, artistic
Autor: Silvia Colfescu
An aparitie: 2003
Editura: Vremea
Bucuresti - ghid turistic,istoric, artistic Un ghid turistic foarte practic si util in egala masura unui vizitator sau unui bucurestean interesat de Capitala tarii. Prin itermediul a 15 itinerare bine alese cititorului i se prezinta obiectivele de interes, iar laolalta cu istoria locurilor se strecoara si cateva amanunte inedite. Iata un detaliu interesant despre blocul de vis-a-vis de Cercul Militar: Pe acelasi trotuar, pe partea cealalta a strazii Ion Campineanu, acolo unde astazi sunt blocurile la parterul carora se afla magazinele Romarta, se gasea altadata casa Vanicu, care a adapostit vestita bacanie Dragomir Niculescu, loc de popas si de cumparaturi de delicatese al locuitorilor Bucurestiului. Pe acest loc se ridica odinioara hotelul Lazar; dupa ce a fost inchis, cladirea a fost sediul Clubului Partidului Conservator si tot aici s-a aflat o vreme redactia ziarului Partidului Conservator, Timpul, la care a scris Mihai Eminescu. Blocul actual a fost contruit dupa 1930. De mentionat ca magazinul Romarta a ajuns acum o filiala a BRD, dupa ce inainte fusese magazinul Benetton.Cauta in site:
GoogleFollow miculparis on Twitter


  Newsletter